Iemand met een vluchtelingenachtergrond in dienst nemen

Een groot deel van de vluchtelingen in Nederland is inmiddels statushouder en is dus legaal op zoek naar werk. Heeft u vragen als waar zijn werkzoekende vluchtelingen te vinden? Zijn er faciliteiten die het makkelijker maken om vluchtelingen een plek te geven in het bedrijf? Hoe kan ik dit als werkgever realiseren?
Voor antwoorden op deze vragen en meer informatie kunt u kijken op het daarvoor ontwikkelde stappenplan of u kunt contact opnemen met een accountmanager.

Wat zijn statushouders en vergunninghouders?
Asielzoekers die als vluchteling worden erkend, krijgen de vluchtelingenstatus. Zij worden ook wel statushouders of vergunninghouders genoemd. De begrippen statushouder en vergunninghouder betekenen hetzelfde. Statushouders hebben een verblijfsvergunning en mogen een opleiding volgen en werken in Nederland.

Participatiecoach van de statushouders in de leeftijd tot 27 jaar is Aglaja Gloudemans die sinds oktober 2016 bij Sociale Dienst Veluwerand werkt. Aglaja: “Deze jonge statushouders zijn heel gemotiveerd om de taal te leren en een toekomst in Nederland op te bouwen. Ze waren in het land van herkomst hoogopgeleid of als vakkracht actief en hebben de opleiding of werk vroegtijdig moeten afbreken als gevolg van de oorlogssituatie. Mensen met potentieel! De voorbereiding op een toekomst in Nederland bestaat onder andere uit het opdoen van werkervaring. In een vroegtijdig stadium willen wij statushouders kennis en ervaring laten opdoen in het bedrijfsleven of de organisaties. Naast het leren van de Nederlandse taal is daar meestal twee doordeweekse dagen de tijd voor. In een samenwerkingsovereenkomst worden de afspraken vastgelegd. Ondanks de beperkte beheersing van de Nederlandse taal hopen wij dat zoveel als mogelijk organisaties/bedrijven de deuren hiertoe willen open stellen!”

Arnold en Daniël
Autoschade Hagen, Apeldoorn
Cor en Chantal
Cor Rijken Verpakkingen, Apeldoorn
Gerard en Anna
Exegi, Apeldoorn
Aisha & Carin
Vlindar, ’t Harde
Tjeerd & Pepijn
Crêpes & Smoothies, Deventer
Marieke & Siem
Bakkerij Nollen, Lochem
Peter & Mart
Haafkes Veldwachter, Deventer
Ryan & Mark
ACM Fleetforce, Putten
Klaasje & Jan
Auping, Deventer
Peter & Iwan
Burton Car Company, Zutphen
Maxim & Sander
van Celectric, Harderwijk

Neem via deze interactieve kaart contact op met de voor u dichtstbijzijnde accountmanager.Kaart zeewolde putten ermelo harderwijk nunspeet elburg apeldoorn epe olst-wijhe voorst deventer lochem zutphen brummen