Medewerker Klaasje Rademaker en teamleider Jan Ligtenberg van Auping, Deventer

Jan Ligtenberg is bij Auping teamleider atelier boxsprings. Een grote afdeling met wel 40-50 modinettes (werkneemsters van naaiateliers) waar Klaasje er een van is. Met meer dan 40 jaar ervaring heeft ze vanaf dag één haar talent laten gelden op de Topperafdeling.

Waarom werkt u met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt?

Jan Ligtenberg: “We hebben veel respect voor onze medewerkers, en ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bij Auping vinden we dat iedereen een kans verdient, en die hebben we dan ook aan Klaasje gegeven. We hebben de voors en tegens tegen elkaar afgewogen, en zijn van start gegaan. Eigenlijk ging dat moeiteloos en dat is wel heel prettig. We hadden gelijk in de gaten dat we hier te maken hebben met een echte vakvrouw met meer dan 40 jaar ervaring.”

Wat betekent werk voor de werknemer(s) zelf?

“Ze ziet het zelf als het grootste geluk dat ze bij ons op de afdeling zit. Het is haar hobby, haar leven en haar werk. Het is geweldig om dat te zien. Het mooie van Klaasje is dat ze ’s ochtend om half 8 begint, en dat je haar vaak achter de naaimachine moet wegschoppen. Bij wijze van spreken dan hé? Ze is gewoon heel fanatiek, en vindt het erg leuk. We moeten haar eerder afremmen, dan enthousiast maken.”

Wat levert het uw organisatie op?

“In een schaarse beroepsgroep hebben we een kanjer gevonden. Ze maakt – zoals elke modinette – ook foutjes maar die maken we allemaal. Klaasje is dan heel resoluut en wil zo’n fout echt nooit meer maken. Daar is ze heel fanatiek in. Verder is ze heel meegaand en valt goed in de groep. Iemand die heel hard én heel effectief werkt. Je moet met haar wel duidelijke afspraken maken. Zo van ‘eerst doen we dit en dan doen we dat’, want Klaasje wil al heel graag meer. We moeten haar dus gedoseerd laten werken. Samen met haar begeleidster maken we daar goede afspraken over. Dat ze maar doorgaat en doorgaat, zou je haar handicap kunnen noemen. Maar ja, is dat eigenlijk wel een handicap?”

Tips voor collega ondernemers?

“Geef iedereen een kans. Bespreek het intern met je teams, met je medewerkers, en doe het gewoon. Bereid het goed voor: waar wil je het doen, hoe wil je het doen, en – het belangrijkste – met wie wil je het doen? Trouwens, wat kan je gebeuren? Je hebt een paar gesprekjes, zet iemand aan het werk en kijkt hoe het gaat. Je moet er niet dramatisch over doen. Steek er wat tijd en aandacht in en werk aan een win-win situatie. Bij ons is dat fantastisch gelukt, dus waarom bij anderen niet? Daarbij mag Klaasje zichzelf een groot compliment geven. Want het mes snijdt bij ons aan twee kanten. Zowel Auping als Klaasje wordt er beter van. Dat is de kracht van sociaal ondernemen.”

Arnold en Daniël
Autoschade Hagen, Apeldoorn
Cor en Chantal
Cor Rijken Verpakkingen, Apeldoorn
Gerard en Anna
Exegi, Apeldoorn
Aisha & Carin
Vlindar, ’t Harde
Tjeerd & Pepijn
Crêpes & Smoothies, Deventer
Marieke & Siem
Bakkerij Nollen, Lochem
Peter & Mart
Haafkes Veldwachter, Deventer
Ryan & Mark
ACM Fleetforce, Putten
Klaasje & Jan
Auping, Deventer
Peter & Iwan
Burton Car Company, Zutphen
Maxim & Sander
van Celectric, Harderwijk

Neem via deze interactieve kaart contact op met de voor u dichtstbijzijnde accountmanager.Kaart zeewolde putten ermelo harderwijk nunspeet elburg apeldoorn epe olst-wijhe voorst deventer lochem zutphen brummen