Medewerker Peter Badjie en directeur Iwan Göbel 
van Burton Car Company, Zutphen

Iwan Göbel is directeur van Burton Car Company. Autoliefhebber in hart en nieren en geen angst in zijn lijf om met mensen te werken die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Eén van hen is Peter. Iemand die door polio niet meer hard kan lopen, maar des te harder werkt.

Waarom werkt u met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt?

Iwan Göbel: “Eigenlijk is dat van nature ontstaan. Mijn vader had een verlamde arm, en als kunstenaar was dat niet gemakkelijk. Daarmee ben ik opgegroeid en dan weet je ook dat mensen met een beperking meer dan 100% inzet hebben. Ik heb mijn vader nooit als een gehandicapte gezien. Maar toen ik 30 was realiseerde ik me dat het best knap was om zo je geld te verdienen. Zeker als beeldhouwer. Daardoor had ik ook geen angst om mensen met een beperking aan te nemen. Inmiddels werken we hier met 30 mensen waarvan zeven met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

Wat betekent een baan voor de werknemer(s) zelf?

“Peter doet bij ons revisiewerkzaamheden(van schoonmaken van onderdelen, tot demonteren en monteren) en werkt bij drukte ook mee in de internetshop. Hij doet dat goed, en vol overgave. Het is een harde werker. Hij heeft polio gehad en loopt wat moeilijk. Hij moet afwisselende werkzaamheden hebben, want hij kan niet de hele dag zitten maar ook niet de hele dag staan. Daar hebben we een mooie modus in gevonden. Het is een hele vrolijke lieve gast die nergens over klaagt, ook al loopt hij mank.”

Wat levert het uw organisatie op?

“Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vertrekken niet meer zo snel. Dat is voor mij het belangrijkste voordeel. Ze zijn enorm loyaal en dat voorkomt dat we steeds opnieuw mensen moeten inwerken. Ook zijn ze extra gemotiveerd om hun baan zo goed mogelijk en vol enthousiasme te doen. Iedereen gaat hier met veel plezier naar het werk, met én zonder krasje. Daarnaast heb ik ook een mooi voorstel gehad. Zo waren de eerste drie maanden gratis zodat je kandidaten goed kunt beoordelen en inwerken. Uiteindelijk zijn we geen filantropische instelling en moet iedereen hier meer opleveren dan hij of zij kost. ”

Tips voor collega ondernemers?

“Wees niet bang voor het onbekende. Ondernemen is het lef hebben om iets nieuws te beginnen, ook in het aannemen van personeel (één van de vijf P’s). Wees slimmer en sluwer dan je concurrent. Je moet er misschien iets meer tijd insteken, maar het is het waard en maakt de groep waar je uit kunt vissen groter. Kijk, in principe heeft iedereen een beperking want niemand is overal even goed in. Iemand die niet kan rekenen, zet je ook niet op een plek waar je dat goed moet kunnen. Kijk dus naar de kracht van iemand.
Voor ondernemers in de omgeving Zutphen kan ik trouwens iedereen organisatie Het Plein aanraden. Ik sta enorm te kijken van hun professionaliteit. Ze weten keer op keer erg goede kandidaten – en zelfs specialistisch personeel – voor me te selecteren. Deze organisatie heeft me ook gevraagd om mee te doen aan ‘Zutphen scoort’, een competitie voor het vinden van een baan voor mensen met een afstand tot werk. Een uitdaging die we graag met ondernemers rondom Zutphen oppakken en waar we heel trots op zijn.”

Arnold en Daniël
Autoschade Hagen, Apeldoorn
Cor en Chantal
Cor Rijken Verpakkingen, Apeldoorn
Gerard en Anna
Exegi, Apeldoorn
Aisha & Carin
Vlindar, ’t Harde
Tjeerd & Pepijn
Crêpes & Smoothies, Deventer
Marieke & Siem
Bakkerij Nollen, Lochem
Peter & Mart
Haafkes Veldwachter, Deventer
Ryan & Mark
ACM Fleetforce, Putten
Klaasje & Jan
Auping, Deventer
Peter & Iwan
Burton Car Company, Zutphen
Maxim & Sander
van Celectric, Harderwijk

Neem via deze interactieve kaart contact op met de voor u dichtstbijzijnde accountmanager.Kaart zeewolde putten ermelo harderwijk nunspeet elburg apeldoorn epe olst-wijhe voorst deventer lochem zutphen brummen