Medewerker Ryan van Etten en directeur Mark van der Lingen van ACM Fleetforce, Putten

Mark van der Lingen is directeur van ACM Fleetforce en ontzorgt o.a. fleetowners en leasemaatschappijen bij de stilstand van hun zakenauto’s. Deze moeten altijd grondig gereinigd en gepoetst worden. Werk dat iedereen kan leren, ook Ryan. Mark gaf hem een kans die hij met beide handen aangreep, en daarmee poetst hij inmiddels als de beste.

Waarom werkt u met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt?

Mark van der Lingen: “Niet omdat er een participatiewet is, maar omdat ik via Inclusief Intervens op het spoor kwam van mensen met een arbeidsbeperking. Ik dacht ‘wat kan ons gebeuren, laten we het maar eens proberen’. Met het nodige geduld en begeleiding werd het een succes. Inmiddels hebben we van de indiensttreding en ontwikkeling van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zelfs beleid gemaakt. Een wens die al jaren in mijn hoofd zit, en die we nu gaan verwezenlijken.”

Wat betekent werk voor de werknemers zelf?

“We hebben inmiddels vier mensen met een arbeidsbeperking in dienst, en we zijn geweldig verrast door de positieve ontwikkeling die ze doormaken. Niet alleen in het werk maar ook persoonlijk. Bijdragen en ergens bijhoren is zo belangrijk voor een mens. Van schuchtere mensen zie je ze groeien naar zelfverzekerde vrolijke medewerkers. Neem Ryan. Hij
rijdt nu als een koning over het terrein heen, maar in het begin dacht hij dat hij niets kon. Zo blijkt maar dat hij zichzelf onderschat heeft. Kijk, dat is vaak het punt. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zien zichzelf vaak onterecht als minderwaardig en weten vaak niet wat ze kunnen. Het is geweldig om ze te helpen het beste in zichzelf naar boven te halen.”

Wat levert het uw organisatie op?

“Onze cultuur is veranderd. We gaan als collega’s veel menselijker met elkaar om. Je ziet dat de houding van de collega’s anders is. Wat informeler, minder zakelijk. We luisteren en kijken beter naar elkaar. Ook is er commercieel gezien winst. We werken met grote klanten die ook dit onderwerp op de agenda hebben. En daarbij vallen we op en creëren we heel veel goodwill. Niet dat het daar om begonnen is, maar leuk is het wel.”

Tips voor collega ondernemers?

“Denk niet in vooroordelen maar in voordelen. Vaak denken mensen ‘ze kunnen niet, ze willen niet’, maar laat dat los. Begrijp waar deze mensen vandaan komen. Houd rekening met hun onzekerheden en gun ze de tijd om vertrouwd te raken met je bedrijf. Als je dat geduld kunt opbrengen, ontstaat er iets moois en zijn er alleen maar voordelen. Zo gelden er gunstige financieel-sociale regelingen voor werkgevers bij het aannemen van kandidaten. Wij zijn een commercieel bedrijf en het beheersen van de arbeidskosten is belangrijk voor onze continuiteit. Maar het is veel méér dan dat. Deze mensen hebben bij ons een nieuw geluk gevonden en dat maakt hen goede, positieve en extra loyale werknemers, die weer sterk in het leven staan, en voor een goede sfeer zorgen. Een win-win situatie dus. En dat is voor mij de kracht van sociaal ondernemen.”

Arnold en Daniël
Autoschade Hagen, Apeldoorn
Cor en Chantal
Cor Rijken Verpakkingen, Apeldoorn
Gerard en Anna
Exegi, Apeldoorn
Aisha & Carin
Vlindar, ’t Harde
Tjeerd & Pepijn
Crêpes & Smoothies, Deventer
Marieke & Siem
Bakkerij Nollen, Lochem
Peter & Mart
Haafkes Veldwachter, Deventer
Ryan & Mark
ACM Fleetforce, Putten
Klaasje & Jan
Auping, Deventer
Peter & Iwan
Burton Car Company, Zutphen
Maxim & Sander
van Celectric, Harderwijk

Neem via deze interactieve kaart contact op met de voor u dichtstbijzijnde accountmanager.Kaart zeewolde putten ermelo harderwijk nunspeet elburg apeldoorn epe olst-wijhe voorst deventer lochem zutphen brummen