Sociaal ondernemer Tjeerd van Dixhoorn
en leerling horeca assistent Pepijn Hubregtse van Crêpes & Smoothies in Deventer

Tjeerd van Dixhoorn startte het horecabedrijf Crêpes & Smoothies in de Walstraat 3 jaar geleden vanuit Socialer Ondernemen Deventer. Met dat concept wil hij jongeren de tijd en  ruimte geven om in hun eigen tempo te leren om zo goed voorbereid een toekomstbestendige plek op de arbeidsmarkt te vinden.

Waarom werkt u met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt?

Tjeerd: “Ik wilde vanuit mijn eerdere rol als jobcoach het contact met de jongere verdiepen, door elke dag met hen werken. Dan zie je pas wat iemand kan en waar hij zich kan ontwikkelen. Dat doe ik nu vanuit deze locatie, met producten waar gasten graag voor komen. Jong en oud geniet hier van de door ons bereide crêpes, smoothies, poffertjes en wafels.  Daar blijft het denk ik niet bij. Ik ben met meerdere initiatieven bezig die ervoor moeten zorgen dat jongeren die dat nodig hebben een goede leer- en startperiode door kunnen maken. Dan zijn ze klaar voor een volgende stap bij een ander bedrijf.” Wij willen andere bedrijven aansporen om een aantal jongeren per jaar op te leiden voor de arbeidsmarkt. Jongeren kunnen hun talenten inzetten en bedrijven kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan de maatschappij.

Wat betekent een baan voor de werknemer(s) zelf?

Tjeerd kijkt met een knipoog naar Pepijn. “Werken is leuk, toch? Mits je fijne collega’s hebt, een baas die je goed begeleidt, die weet wat je kunt en wat je nodig hebt om op je best te kunnen functioneren. Dat geeft je zelf vertrouwen. Ik heb twee professionele werkbegeleiders in dienst. Vier jongeren werken hier 20 uur per week en gaan 1 dag naar school, de BBL-opleiding Horeca Assistent niveau 1. De jongeren met Wajong-status krijgen een dienstverband voor bepaalde tijd, met als doel uitstroom naar een volgende betaalde werkplek. Iedereen werkt hier zo zelfstandig mogelijk: eten bereiden, opruimen, schoonmaken, de boodschappenlijstjes voor de inkoop en de kassa. Ons motto is ‘we doen wat moet en we doen niets als je het zelf kan’.”

Wat levert het uw organisatie op?

Tjeerd: “Wij maken lekkere producten voor de gasten en zijn tegelijkertijd een lerende werkomgeving. De factor mens is hoe we het samen vorm geven en hoe we elkaar vooruit helpen. Als jongeren zijn uitgestroomd en weer terugkomen voor een praatje en ik hoor hoe goed het met hen gaat, dan ben ik supertrots. Ik hoop in de komende jaren nog veel jongeren op te kunnen leiden en andere bedrijven te vinden die mee willen werken aan dit doel.”

www.crepes-smoothies.nl
www.socialerondernemendeventer.nl

Arnold en Daniël
Autoschade Hagen, Apeldoorn
Cor en Chantal
Cor Rijken Verpakkingen, Apeldoorn
Gerard en Anna
Exegi, Apeldoorn
Aisha & Carin
Vlindar, ’t Harde
Tjeerd & Pepijn
Crêpes & Smoothies, Deventer
Marieke & Siem
Bakkerij Nollen, Lochem
Peter & Mart
Haafkes Veldwachter, Deventer
Ryan & Mark
ACM Fleetforce, Putten
Klaasje & Jan
Auping, Deventer
Peter & Iwan
Burton Car Company, Zutphen
Maxim & Sander
van Celectric, Harderwijk

Neem via deze interactieve kaart contact op met de voor u dichtstbijzijnde accountmanager.Kaart zeewolde putten ermelo harderwijk nunspeet elburg apeldoorn epe olst-wijhe voorst deventer lochem zutphen brummen