Nieuws

Sociaal ondernemen, zo werkt het.

 • A.S. Watson Benelux, de moedermaatschappij van Kruidvat en Trekpleister heeft begin november met 33 arbeidsmarktregio’s, ook met onze arbeidsmarktregio FactorWerk, een overeenkomst ondertekend waarin zij afspreken zich in te zetten voor een sterke vereenvoudiging van de werving van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het Schakelpunt Landelijke Werkgevers van de Programmaraad Arbeidsmarkt heeft dit proces begeleid. A.S. Watson is met dit initiatief de eerste landelijk opererende werk

 • De nationale verkiezing begint met 42 studenten uit heel Nederland. Ze moeten 4 challenges uitvoeren. Een vakjury bepaalt wie de uiteindelijke winnaar wordt. Voor Aventus doet dit jaar Valmira Selmani mee. Als studente Marketing & Communicatie is ze een echte held. Ze is de eerste dove studente die haar mbo-opleiding op Aventus volgt.

 • Tussen eind 2012 en het eerste kwartaal van 2018 hebben werkgevers 28.341 extra banen via een regulier dienstverband en 10.403 extra banen via een uitzendcontract of detachering gerealiseerd in het kader van de banenafspraak. De doelstelling voor heel 2018 is het realiseren van 43.500 extra banen.

 • Op 15 juni schreef het kabinet een brief om de kamer te informeren over de inzet van het kabinet om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken.

 • Met de nieuwe checklist Dé MATCH kunnen werkgevers en recruiters eenvoudig nagaan in welke mate een blinde of slechtziende, talentvolle kandidaat past in de werkomgeving van een aangeboden vacature. Lees meer

 • Voor mensen met lichamelijke, psychische of verstandelijke beperkingen en een lagere opleiding dan gemiddeld is het vaak moeilijk zelfstandig een baan te vinden en te behouden. Het Centrum Inclusieve Arbeidsorganisatie weet uit ervaring dat inclusief werken loont en wil graag de arbeidsparticipatie van deze mensen vergroten. Hoe zij zicht hiervoor hebben ingezet kun je lezen in het jaarverslag 2017.

 • De komende jaren blijft de werkgelegenheid in de bouwsector groeien. Door de gunstige economie worden er meer woningen gebouwd. Bouwbedrijven hebben hierdoor volop werk. Tegelijk zorgt dit ook voor toename van personeelstekorten. Tijdens de economische crisis is de instroom van jongeren vanuit het

 • Ook in het vierde kwartaal van 2017 hebben de werkgevers in de marktsector de doelen uit de Banenafspraak behaald. Dat blijkt uit de trendrapportage over het vierde kwartaal 2017, die het UWV op 30 april publiceerde.

 • Geheel gewijd aan psychische kwetsbaarheid en werk, is door journalist/tekstschrijver Annemiek Onstenk onlangs het magazine Qracht 500 uitgebracht. Qracht 500 bevat honderd portretten van mensen met psychische problemen. Veel van hen willen werken.

 • De data voor de Harrietrainingen zijn bekend. Er staan 2 trainingen gepland; Stedendriehoek & Noord-Veluwe, vrijdag 1 juni en vrijdag 15 juni Locatiegegevens worden uiterlijk 1 week voor de startdatum doorgegeven aan de medewerker.

 • Op donderdagmiddag 19 april organiseerde FactorWerk een speeddate voor 50-plussers. Dit is op zich niet bijzonder maar de wijze waarop wel.

 • Na de komst van de Participatiewet en de decentralisaties in het sociale domein zagen vele werkgevers een flinke uitdaging op zich afkomen. Wat als alle gemeenten de regels op een eigen manier zouden gaan interpreteren? Welke administratieve last zou dat opleveren?

 • In de arbeidsmarktregio Stedendriehoek & Noord Veluwe draait een project voor het begeleiden van jongvolwassenen van 18 tot 30 jaar met een visuele handicap in hun zoektocht naar werk. Vanuit ‘Zichtbaar in Werk’ zijn instrumenten beschikbaar voor ondersteuning bij het zoeken naar geschikt werk en ook voor begeleiding op de werkplek. Sinds de participatiewet (2015) van kracht is

 • Nadat eerder het digitale loket van het Ondernemershuis Apeldoorn was geopend, zijn vanaf maandag 19 maart a.s. de deuren van het Ondernemershuis daadwerkelijk geopend. Apeldoornse ondernemers en overheidsinstellingen staan hier ondernemers te woord met vragen rondom onder andere financiën, marketing, sales en juridische zaken.

 • Voor de pilot Zichtbaar in werk is de nieuwe website www.zichtbaarinwerk.nl deze week live gegaan. Op deze website vind je kennis, informatie en ervaringen over werken met een visuele beperking in het reguliere arbeidsproces. De website ontwikkelt zelf geen nieuwe kennis en informatie. Ze brengen bestaande online informatie bijeen via links naar de bron. Er zijn namelijk al vele organisaties die vanuit hun rol of expertise bruikbare informatie publiceren op hun websites.

 • De INFO Leerwerkloketten biedt informatie over de regionale samenwerkingsverbanden Leren en Werken zoals deze gestalte hebben gekregen in de Leerwerkloketten. De INFO is een initiatief vanuit Leren en Werken en wil een informatie- en inspiratiebron zijn voor iedereen die vanuit UWV WERKbedrijf, gemeenten, onderwijs, sectorale partners en bedrijfsleven betrokken is bij Leren en Werken. De INFO biedt ook informatie over de uitvoering van het Taalakkoord Werkgevers.

 • De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ingestemd met het wetsvoorstel dat er voor zorgt dat het quotum voor de banenafspraak wordt gedeactiveerd als werkgevers voldoende banen hebben gecreëerd voor mensen met een arbeidshandicap. Het wetsvoorstel regelt ook dat, als dit niet het geval is, er eenmalig pas een jaar na activering een quotumheffing wordt opgelegd. De Kamer is hier over al eerder geïnformeerd.

 • De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ingestemd met het wetsvoorstel dat er voor zorgt dat het quotum voor de banenafspraak wordt gedeactiveerd als werkgevers voldoende banen hebben gecreëerd voor mensen met een arbeidshandicap. Het wetsvoorstel regelt ook dat, als dit niet het geval is, er eenmalig pas een jaar na activering een quotumheffing wordt opgelegd. De Kamer is hier over al eerder geïnformeerd.

 • Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de AmbachtsAcademie geopend. De AmbachtsAcademie gaat tweehonderd werkloze vijftigplussers omscholen tot ambachtsman – of vrouw, zoals lijstenmaker, parketteur of pianotechnicus. Ze worden opgeleid door ervaren ambachtslieden, niet op school maar in het atelier of de winkel van hun leermeester.

 • Ruim 25.000 werkenden die 45 jaar of ouder zijn, kunnen zich aanmelden voor een Ontwikkeladvies. Met dit persoonlijke loopbaanadvies krijgen ze een beeld van hun situatie op de arbeidsmarkt. Vervolgens kunnen ze met een loopbaancoach bepalen welke stappen ze kunnen nemen om gezond en werkend de pensioenleeftijd te bereiken. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft hiervoor een subsidieregeling opengesteld.

 • De gemeenten Apeldoorn, Oss en Epe ‘nodigen andere gemeenten uit’ om mee te doen aan een experiment met ‘regelluwe bijstand’. Zij doen dit binnen de kaders van de Participatiewet, niet binnen de speciale experimenteerregeling die ook van toepassing is op dit gebied.

 • Techniek is een belangrijke motor van de economie: 1,2 miljoen mensen werken in een technisch beroep. Vooral technici op mbo- en hbo-niveau zijn lastig te vinden. Werkgevers geven aan dat er te weinig reacties komen.

 • De Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) bestaat uit 3 regelingen voor werkgevers. De wet heeft als doel om werknemers met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt in dienst te nemen of te houden.

 • De groei zet door. Er komen steeds meer banen voor mensen met een beperking. Dat blijkt uit de kwartaalrapportage over het derde kwartaal van 2017, die het UWV gister publiceerde. Met in totaal meer 23.787 gerealiseerde banen, liepen werkgevers uit de marktsector na drie kwartalen al voor op de doelstelling uit de banenafspraak voor het hele jaar.

 • In de tweede week van februari komt De Tijdmachine naar Delta! De Tijdmachine is een visueel spektakel over de geschiedenis van sociale werkgelegenheid in Nederland. ‘Reizigers‘ reizen door de afgelopen eeuwen naar de toekomst en leren over de aan­pak van armoede, de ontwikkeling van onderwijs en over het ontstaan van banen voor mensen met een arbeidsbeperking.

 • Werkbedrijf Lucrato heeft het afgelopen jaar 920 kandidaten uit de bijstand en statushouders aan werk geholpen. Dat is ruimschoots boven de doelstelling die gemeente Apeldoorn had meegegeven. Ook voor gemeenten Heerde en Epe werden de doelen gehaald.

 • De Toolbox Inclusief in eerste instantie voor werkgevers binnen het Rijk is geschreven, maar zij delen hun kennis graag. Het Rijk staat als werkgever tenslotte voor dezelfde uitdaging als elke andere werkgever. Dit veelomvattende instrument biedt praktische informatie voor leidinggevenden, projectleiders, HR-adviseurs en werkbegeleiders. Die realiseren de afspraken over het creëren van functies voor mensen met een arbeidsbeperking, vanwege het sociaal Akkoord 2013. De focus van de Toolbox is nu

 • Arjan van Dam traint als psycholoog al 16 jaar groepen klantmanagers en werkcoaches van SW-organisaties in de omgang met klanten met een psychische aandoening. De mensen die hij traint hebben het – onterechte – idee dat iedereen een eigen aanpak nodig heeft. Natuurlijk zijn er verschillen en aandachtspunten, maar de basis is altijd: een open en eerlijke houding.

 • In de tweede video uit de serie Sociaal Ondernemen van FactorWerk leggen Martijn Harmsen van Deventer Werktalent en André Eeftink van UWV uit hoe u aan goede mensen komt, welke voordelen sociaal ondernemen heeft en wat wij voor u kunnen betekenen. Ook vertelt Marcel Spekschate van drukkerij Roto Smeets over zijn ervaring.

 • Op dinsdag 24 oktober vond de Werkmarkt plaats, een samenwerking tussen UWV en Werkbedrijf Lucrato. De Werkmarkt vond plaats op het Zwitsalterrein in Apeldoorn. In totaal zijn er 28 werkgevers en 425 werkzoekenden geregistreerd.

Arnold en Daniël
Autoschade Hagen, Apeldoorn
Cor en Chantal
Cor Rijken Verpakkingen, Apeldoorn
Gerard en Anna
Exegi, Apeldoorn
Aisha & Carin
Vlindar, ’t Harde
Tjeerd & Pepijn
Crêpes & Smoothies, Deventer
Marieke & Siem
Bakkerij Nollen, Lochem
Peter & Mart
Haafkes Veldwachter, Deventer
Ryan & Mark
ACM Fleetforce, Putten
Klaasje & Jan
Auping, Deventer
Peter & Iwan
Burton Car Company, Zutphen
Maxim & Sander
van Celectric, Harderwijk

Neem via deze interactieve kaart contact op met de voor u dichtstbijzijnde accountmanager.Kaart zeewolde putten ermelo harderwijk nunspeet elburg apeldoorn epe olst-wijhe voorst deventer lochem zutphen brummen