Experiment ‘regelluwe bijstand’

De gemeenten Apeldoorn, Oss en Epe ‘nodigen andere gemeenten uit’ om mee te doen aan een experiment met ‘regelluwe bijstand’. Zij doen dit binnen de kaders van de Participatiewet, niet binnen de speciale experimenteerregeling die ook van toepassing is op dit gebied.

De proef draait om ‘het regelluw verstrekken van uitkeringen’. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) willen de deelnemers hiermee ‘hun dienstverlening aan inwoners verbeteren. Dienstverlening met meer aandacht voor persoonlijke drijfveren en ambities van mensen, zodat zij meer grip krijgen op hun eigen leven en ideeën om te participeren en in hun eigen levensonderhoud te voorzien.’

Wetenschappelijke wijze

De Universiteit van Tilburg onderzoekt of het experiment ‘een positief effect heeft op de uitstroom naar werk, motivatie, sociale participatie en welbevinden’. Het experiment duurt twee jaar en begon al in oktober 2017, maar andere gemeenten kunnen zich tot uiterlijk 1 juli 2018 aansluiten. Dit biedt de mogelijkheid om verschillende innovatieve aanpakken ‘op wetenschappelijke wijze te vergelijken,’ aldus de VNG.

Staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken maakte overigens onlangs in de Tweede Kamer duidelijk dat zij de vinger aan de pols wil houden bij bijstandsexperimenten. Zij blijft bijvoorbeeld eisen dat gemeenten een ‘tegenprestatie’ voor de bijstand als verplichting moeten kunnen opleggen. Dit dient in een verordening te worden vastgelegd, ook al voelen sommige lokale overheden daar niets voor.

Bron: gemeente.nu

Arnold en Daniël
Autoschade Hagen, Apeldoorn
Cor en Chantal
Cor Rijken Verpakkingen, Apeldoorn
Gerard en Anna
Exegi, Apeldoorn
Aisha & Carin
Vlindar, ’t Harde
Tjeerd & Pepijn
Crêpes & Smoothies, Deventer
Marieke & Siem
Bakkerij Nollen, Lochem
Peter & Mart
Haafkes Veldwachter, Deventer
Ryan & Mark
ACM Fleetforce, Putten
Klaasje & Jan
Auping, Deventer
Peter & Iwan
Burton Car Company, Zutphen
Maxim & Sander
van Celectric, Harderwijk

Neem via deze interactieve kaart contact op met de voor u dichtstbijzijnde accountmanager.Kaart zeewolde putten ermelo harderwijk nunspeet elburg apeldoorn epe olst-wijhe voorst deventer lochem zutphen brummen