Ga normaal in gesprek!

Arjan van Dam traint als psycholoog al 16 jaar groepen klantmanagers en werkcoaches van SW-organisaties in de omgang met klanten met een psychische aandoening. De mensen die hij traint hebben het – onterechte – idee dat iedereen een eigen aanpak nodig heeft. Natuurlijk zijn er verschillen en aandachtspunten, maar de basis is altijd: een open en eerlijke houding.

Gewoon gesprek

Van Dam ziet vaak koudwatervrees bij zijn cursisten. Dat heeft te maken met een gebrek aan kennis over aandoeningen, met onwennigheid, en ook een zekere mate van angst. Dat leidt vaak tot verhullend taalgebruik en een overdreven omzichtige en voorzichtige benadering. De boodschap van Van Dam is:

  • Wees duidelijk, transparant en helder. Zeg in gewone taal wat er van de betreffende persoon wordt verwacht, draai er niet omheen.
  • Leer vakjargon af. Heb het niet over arbeidsfit maken, een traject ingaan, in je kracht zetten. Begeleiders verschuilen zich vaak achter dit soort taalgebruik, maar het vergroot de afstand. Wat dan wel? Zeg de dingen zoals je ze tegen een vriend zou zeggen. Als die zijn baan kwijt is, zeg je niet: ‘je hebt nu wel een afstand tot de arbeidsmarkt’. Maar je vraagt wat hij wil gaan doen om weer werk te vinden.
  • Wees open en eerlijk. Toon echt gemeende belangstelling en empathie.
  • Ga emotie niet uit de weg, maar laat die juist toe. Verschuil je niet achter verhullend en wollig taalgebruik.

“Dus ik moet gewoon een normaal gesprek voeren?” Die vraag krijgt Van Dam vaak tijdens trainingssessies. “Je hebt het begrepen”, is dan zijn reactie.

Lees alle tips van Arjan van Dam

Arnold en Daniël
Autoschade Hagen, Apeldoorn
Cor en Chantal
Cor Rijken Verpakkingen, Apeldoorn
Gerard en Anna
Exegi, Apeldoorn
Aisha & Carin
Vlindar, ’t Harde
Tjeerd & Pepijn
Crêpes & Smoothies, Deventer
Marieke & Siem
Bakkerij Nollen, Lochem
Peter & Mart
Haafkes Veldwachter, Deventer
Ryan & Mark
ACM Fleetforce, Putten
Klaasje & Jan
Auping, Deventer
Peter & Iwan
Burton Car Company, Zutphen
Maxim & Sander
van Celectric, Harderwijk

Neem via deze interactieve kaart contact op met de voor u dichtstbijzijnde accountmanager.Kaart zeewolde putten ermelo harderwijk nunspeet elburg apeldoorn epe olst-wijhe voorst deventer lochem zutphen brummen