Medewerker Chantal van de Born-Geuverink en directeur Cor Rijken van Cor Rijken Verpakkingen, Apeldoorn

Waarom werkt u met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt?

“Wij waren eerst een verpakkingenleverancier. Sinds 2011 hebben we ook een eigen productie- en handlingsafdeling. Veel van mijn klanten waren sociale werkplaatsen. Ik zag juist daar dan ook kansen om mijn bedrijf uit te breiden. Chantal werkt hier nu 6 jaar. Ze werkte daarvoor bij Lucrato. Ze voelt zich prima op haar plek. Ik heb aan haar een gemotiveerde en kundige productiemedewerker.”

Wat betekent een baan voor de werknemer(s) zelf?

“De aandacht en de rust om tot hun recht te komen in een normale werkomgeving. Dat gaat niet vanzelf. We hebben echt samen moeten ontdekken wat wel en wat niet goed werkt. Een hele dag op dezelfde machine, een gemêleerd en tegelijkertijd vast team, zelf overleggen met de collega’s van de technische dienst over verstoringen in de productielijn. Dat is maar een greep uit hoe we het hier nu georganiseerd hebben.”

Wat levert het uw organisatie op?

“We weten wat we wel en niet kunnen en willen en zijn daar ook eerlijk in. We hebben klanten en medewerkers die zich daar prettig bij voelen. Het gevoel van ‘moeten’ is er af. Dat maakt ons bedrijf veilig en stabiel. Je organisatie moet wel geschikt zijn om zich op die manier te ontwikkelen. Denk aan werkzaamheden die bij je nieuwe medewerkers passen. Je moet je dus als werkgever ook goed voorbereiden. Zo hebben onze medewerkers bij Lucrato geleerd wat de samenwerking betekent voor de manier waarop je dingen uitlegt, of hoe je het beste dingen die niet goed gaan kunt bespreken.”

Tips voor collega ondernemers?

“Je moet eigenlijk anders leren denken. Automatiseren doen wij niet om een machine zo snel mogelijk te laten draaien,want dan houden de medewerkers het tempo niet bij. Voordat iemand hier start, gaat er vaak eerst een leerwerkperiode bij Lucrato aan vooraf om in de praktijk te zien wat iemand kan in plaats van een sollicitatiegesprek van een uurtje. En geloof je niet in sociaal ondernemerschap? Dan is het gemakkelijker en ook nog eens goedkoper om maar gewoon de boete voor het niet voldoen aan het quotum voor lief te nemen.”

Cor Rijken is ambassadeur voor ApeldoornScoort.

Arnold en Daniël
Autoschade Hagen, Apeldoorn
Cor en Chantal
Cor Rijken Verpakkingen, Apeldoorn
Gerard en Anna
Exegi, Apeldoorn
Aisha & Carin
Vlindar, ’t Harde
Tjeerd & Pepijn
Crêpes & Smoothies, Deventer
Marieke & Siem
Bakkerij Nollen, Lochem
Peter & Mart
Haafkes Veldwachter, Deventer
Ryan & Mark
ACM Fleetforce, Putten
Klaasje & Jan
Auping, Deventer
Peter & Iwan
Burton Car Company, Zutphen
Maxim & Sander
van Celectric, Harderwijk

Neem via deze interactieve kaart contact op met de voor u dichtstbijzijnde accountmanager.Kaart zeewolde putten ermelo harderwijk nunspeet elburg apeldoorn epe olst-wijhe voorst deventer lochem zutphen brummen