Sociaal ondernemer Gerard Weernink en facilitair medewerker in opleiding Anna Rahajaan

Gerard is conceptontwikkelaar op het snijvlak van duurzaam recyclen en sociaal ondernemen. Hij is nu 3 maanden bezig met Exegi, een duurzame, sociale onderneming in Apeldoorn met als hoofddoel het toevoegen van waarde aan afval en goederen voor hergebruik als grondstof of eindproduct.

Waarom werkt u met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt?

“Ik vind dat gewoon mooi. Als je ziet hoe lekker die mannen en vrouwen hier werken. We doen sorteer- en demonteerklussen die ergens anders niet gedaan worden omdat het te duur is of de partij te klein is. Dan zou dat afval verbrand worden, terwijl wij het na verwerking prima kunnen verkopen. Ook knappen we meubilair op voor de verkoop en sorteren en verkopen we kleding. Onze nieuwste poot is kantoormeubilair. We kunnen een heel kantoor ontruimen en opnieuw inrichten. Die combinatie van sociaal en duurzaam is mijn drijfveer om van dit bedrijf iets heel moois te maken.”

Wat betekent een baan voor de werknemer(s) zelf?

“Anna doet nu een BBL-opleiding. Zij gaat naar school en werkt 4 dagen in de week hier. Zij kan hier op allerlei vlakken ervaring opdoen. Ik wil graag een zo gevarieerd mogelijk aanbod. Dan kom je sterker in je schoenen te staan omdat je al veel gezien en gedaan hebt en wordt het ook gemakkelijker om door te stromen. We zijn dus ook gecertificeerd leerwerkbedrijf. Anna heeft ook collega’s die via Lucrato hier gedetacheerd zijn. En ik ben in overleg met verschillende zorgaanbieders in de gemeente om op alle treden van de participatieladder een aanbod te creëren. Daarmee bieden we dus niet alleen een leer- of werkplek, maar ook perspectief op doorstroming.”

Wat levert het uw organisatie op?

“De schoorsteen moet wel roken natuurlijk. Er moet dus wel productie gedraaid worden. Maar dat kan ook als je niet steeds onder druk hoeft te werken. We hebben bijvoorbeeld een chill-hoek voor als je even je rust moet pakken. Goede begeleiding is essentieel, daar zijn we dus heel bewust op gericht.”

Tips voor collega ondernemers?

“Je moet gevoel voor de mens hebben. Ik heb ook een prima dagje als ik lekker mee plastic folie sta te sorteren. Net zo goed als ik op pad ben om in te kopen of een verkooppraatje houd voor een potentiele afnemer. Ik merk trouwens dat leveranciers en klanten heel enthousiast reageren als ik vertel wat we doen en wat onze plannen zijn .”

Arnold en Daniël
Autoschade Hagen, Apeldoorn
Cor en Chantal
Cor Rijken Verpakkingen, Apeldoorn
Gerard en Anna
Exegi, Apeldoorn
Aisha & Carin
Vlindar, ’t Harde
Tjeerd & Pepijn
Crêpes & Smoothies, Deventer
Marieke & Siem
Bakkerij Nollen, Lochem
Peter & Mart
Haafkes Veldwachter, Deventer
Ryan & Mark
ACM Fleetforce, Putten
Klaasje & Jan
Auping, Deventer
Peter & Iwan
Burton Car Company, Zutphen
Maxim & Sander
van Celectric, Harderwijk

Neem via deze interactieve kaart contact op met de voor u dichtstbijzijnde accountmanager.Kaart zeewolde putten ermelo harderwijk nunspeet elburg apeldoorn epe olst-wijhe voorst deventer lochem zutphen brummen