De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) wordt verlengd tot eind augustus. Dat maakte het kabinet vanmiddag bekend. Net als in Tozo 1 geldt geen vermogenstoets, weegt de levensvatbaarheid van de onderneming niet mee en wordt de kostendelersnorm niet toegepast. Wél geldt voor Tozo 2 door middel van een verklaring een partnerinkomenstoets.

Het kabinet maakte vanmiddag de details bekend van een tweede ‘noodpakket banen en economie’ voor ondernemers en werkenden die in de problemen zijn geraakt vanwege de coronacrisis. Onderdeel van dit noodpakket is de Tozo-regeling voor zelfstandig ondernemers. De regeling wordt met 3 maanden verlengd tot eind augustus.

Bij ondernemers die voor de maanden juni, juli en augustus in aanmerking willen komen voor ondersteuning, wordt het inkomen van de partner getoetst door middel van een verklaring. De vermogenstoets, kostendelersnorm en levensvatbaarheidstoets zijn ook in Tozo 2 niet van toepassing. Gemeenten hebben tot 1 juni om zich voor te bereiden op de verlenging van Tozo die zal zorgen voor onverminderde druk op de uitvoeringspraktijk van gemeenten.

Ondersteuning gemeenten

Divosa en de VNG ondersteunen gemeenten ook bij de uitvoering van Tozo 2. Op divosa.nl/tozo zijn de volgende documenten en tools te vinden: