Bij Naaiatelier de Naald in Apeldoorn is het een komen en gaan van klanten die kleding versteld willen hebben. Mohammed kan het allemaal maken én nieuwe kleding ontwerpen. Omdat het door de coronacrisis  rustig was in zijn atelier, maakt hij nu ook mondkapjes.

Ondernemen: deze wens is uitgekomen voor Mohammed.

Hij kwam vier jaar geleden van Syrië naar Nederland. “Kleding maken is al 13 jaar mijn passie en werk” vertelt hij. En ik wilde mijn eigen naaiatelier beginnen”. Bij Lucrato leert hij consulent Ilse kennen. “In de periode dat wij elkaar leerden kennen zat Mohammed bij de training Sterk naar Werk en ik haakte aan om hem te helpen met passend werk te vinden. Het was geen makkelijke weg, Mohammed besluit zijn droom op te geven. Net op dat moment kwam de kans om dit atelier waarvoor ik hem bemiddelde in Apeldoorn op zijn pad en de kans om het over te nemen” zegt Ilse. “Het contact met de klanten en het Nederlands praten gaat me goed af. Maar bij het lezen van zakelijke contracten daar heeft Sahin, een collega van Ilse, me mee geholpen. Ik was net van start en toen in maart de Coronacrisis begon. Ik kon niets doen, maar ik moest door. Ik had geen inkomen. Ik wilde geen uitkering of dicht.”

Toen kwam de buurvrouw met een idee: Waarom ga je geen mondkapjes maken?

Zijn ‘buurvrouw’ Annemieke van de naastgelegen bewegingsstudio Fit & Zo was al begonnen met dat klusje, “Voor de thuiszorg’’, zegt ze. Maar ze wilde ook Mohammed helpen. ,” Want hij betaalt maandelijks huur en heeft een gezin te onderhouden.’’Dus betrok ze hem bij haar ‘mondkapjesproject’.

Veel andere naaiateliers hadden de deuren gesloten maar ik bleef open. Ik ben heel blij en trots dat ik mijn eigen geld kan verdienen en voor mijn gezin kan zorgen ” zegt hij.

Veel andere naaiateliers hadden de deuren gesloten, maar naaiatelier De Naald bleef open “Ik heb in mijn land iets geleerd, als je altijd bang blijft, kom je geen meter dichter bij de toekomst. Ik ben heel blij en trots dat ik mijn eigen geld kan verdienen en voor mijn gezin kan zorgen ” zegt hij. Mohammed heeft er wel moeite mee om er geld voor te vragen. ,,Het voelt voor hem als profiteren van de coronacrisis. Maar hij beseft dat dit een mooie manier is om toch het hoofd boven water te houden.’’ Wel had hij één voorwaarde: gratis mondkapjes voor de ouderen , de thuiszorg en de medewerkers van de Albert Heijn in de buurt.

Zo is de crisis een kans en Mohammed ondernemer pur sang.

Atelier De Naald- Mohammed Andaj
Koning Lodewijklaan 336-   7314 GP Apeldoorn www.naaiatelierdenaald.nl

Foto’s Robb Vosshttps://www.robvoss.nl/

Atelier De Naald - Apeldoorn