Opleiding op maat en FactorWerk stoomt mensen klaar voor arbeidsmarkt

Opleiding als sleutel naar werk, daar gaan FactorWerk en Randstad Vakschool zich gezamenlijk hard voor maken. Om deze samenwerking te bekrachtigen, heeft Menno Helderman, Randstad Vakschool en Pascal Hulsegge, bestuurslid FactorWerk de alliantie tijdens een kennisbijeenkomst van FactorWerk getekend. Randstad verbindt zich met Randstad Vakschool aan FactorWerk, arbeidsmarktregio Stedendriehoek en Noord-Veluwe via het Schakelpunt Landelijke Werkgevers van de Programmaraad. De afspraken die de alliantie omvat en het doel van de samenwerking is om meer mensen, die vallen onder de Participatiewet, op te leiden en naar werk te begeleiden. Hierbij gaat het om het aanleren van vakvaardigheden.

Het maken van eenduidige afspraken met arbeidsmarktregio’s past binnen de ambitie van Randstad om het potentieel te benutten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Randstad Vakschool leidt mensen op naar een duurzame baan in een kansrijke sector, bijvoorbeeld naar de techniek of zorg. Randstad Vakschool biedt opleidingen op maat, afgestemd op de doelgroep en de vraag uit de markt. Zo snijdt het mes aan twee kanten: mensen naar werk begeleiden en aan de vraag vanuit de markt kunnen voldoen. De samenwerking met het Schakelpunt zorgt ervoor dat alle 35 arbeidsmarktregio’s van Nederland gebruik kunnen maken van de vakschool en kennis en ervaring worden gedeeld.

Samen een vuist maken
Mark Sandmann, wethouder gemeente Apeldoorn en bestuursvoorzitter van FactorWerk beaamt dit: “Er is onmiskenbaar sprake van een groei van de werkgelegenheid, zeker ook in onze regio. Ook is duidelijk dat de potentiële groei van bedrijven kan worden geremd indien zij niet tijdig kunnen beschikken over voldoende gekwalificeerde medewerkers. Werkgevers noemen vaak een tekort aan beschikbaar aanbod en het ontbreken van de juiste kwalificaties bij sollicitanten als oorzaak voor het moeilijk vervullen van vacatures. Door deze intentieverklaring zetten we gezamenlijk in om ‘mismatches’ te reduceren. FactorWerk maakt een vuist om gezamenlijk de kansen op werk te benutten voor al die mensen die dolgraag aan de slag willen en aan de vraag vanuit de markt te voldoen!”

FactorWerk is een samenwerking tussen gemeenten, werkbedrijven, UWV, onderwijs en bedrijfsleven in de arbeidsmarktregio Stedendriehoek en Noord-Veluwe om samen nog krachtiger en socialer te ondernemen.

Kijken naar mogelijkheden
“Wij beschouwen het als onze verantwoordelijkheid om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te bieden. We focussen ons hierbij op de talenten die elke medewerker heeft en kijken vooral naar de mogelijkheden, niet naar de beperkingen”, vertelt Natascha van der Laan, Manager Randstad Vakschool. “We brengen specifieke vakvaardigheden bij zodat we aan de vraag van bedrijven kunnen voldoen en mensen duurzaam aan werk helpen. Met de ondertekening van deze intentieverklaring vervullen wij een belangrijke voorbeeldfunctie voor andere landelijk opererende werkgevers in Nederland.”

Uniforme afspraken
“Werkgevers met vestigingen in verschillende gemeenten en regio’s die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst willen nemen, willen uniforme afspraken kunnen maken met UWV en gemeenten. Met UWV heeft Randstad al landelijke afspraken gemaakt voor doelgroepen van UWV. Het Schakelpunt Landelijke Werkgevers van de Programmaraad verbindt ook de gemeenten hieraan, en is daarom een belangrijk aanspreekpunt voor landelijk opererende werkgevers zoals Randstad” vertelt Tanja Willemsen, projectleider Schakelpunt Landelijke Werkgevers. “We hebben de verbinding gemaakt tussen het aanbod van Randstad enerzijds en de behoefte van de regio anderzijds. Bij de behoefte van de regio is het van belang dat we rekening houden met de mogelijkheden van de werkzoekenden die onder gemeentelijke regelingen vallen en de vraag die de werkgevers in die specifieke regio hebben. Per arbeidsmarktregio kan dat verschillend zijn. Voor deze verbinding zorgt het Schakelpunt en benutten we de kansen. Randstad kan hierdoor het opleidingstraject afstemmen op de behoefte en daardoor de baangarantie van de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vergroten”, verduidelijkt  Jacqueline Mooiman, adviseur van Schakelpunt Landelijke Werkgevers.

Over het Schakelpunt Landelijke Werkgevers van de Programmaraad Regionale Arbeidsmarkt
De Programmaraad, waarin Divosa, VNG, UWV en Cedris samenwerken, ondersteunt de regionale samenwerking van arbeidsmarktregio’s om meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen.  Het Schakelpunt Landelijke Werkgevers doet dit concreet door afspraken te faciliteren tussen landelijke werkgevers en arbeidsmarktregio’s.

Lees hier de berichten die de Stentor en Samen voor de klant over de ondertekende overeenkomst plaatsten.

Arnold en Daniël
Autoschade Hagen, Apeldoorn
Cor en Chantal
Cor Rijken Verpakkingen, Apeldoorn
Gerard en Anna
Exegi, Apeldoorn
Aisha & Carin
Vlindar, ’t Harde
Tjeerd & Pepijn
Crêpes & Smoothies, Deventer
Marieke & Siem
Bakkerij Nollen, Lochem
Peter & Mart
Haafkes Veldwachter, Deventer
Ryan & Mark
ACM Fleetforce, Putten
Klaasje & Jan
Auping, Deventer
Peter & Iwan
Burton Car Company, Zutphen
Maxim & Sander
van Celectric, Harderwijk

Neem via deze interactieve kaart contact op met de voor u dichtstbijzijnde accountmanager.Kaart zeewolde putten ermelo harderwijk nunspeet elburg apeldoorn epe olst-wijhe voorst deventer lochem zutphen brummen