Ondernemers uit de regio doen massaal beroep op noodfonds: al 15.000 aanvragen

Ruim 15.700 zelfstandige ondernemers uit deze regio hebben al een beroep gedaan op een nooduitkering bij hun gemeente. Vanwege de enorme gevolgen van de coronacrisis kunnen zij financieel niet rondkomen.

Dat blijkt uit een rondgang van de Stentor langs 33 gemeenten in deze regio. Bij de gemeente Apeldoorn kwamen met 2664 verzoeken tot nu toe de meeste aanvragen van ondernemers binnen, gevolgd door Lelystad (1575) en Zwolle (1520).

De Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (TOZO) is in het leven geroepen om ondernemers financieel te ondersteunen wanneer zij door de coronacrisis in geldnood zijn gekomen. Het gaat om zzp’ers, maar ook om bedrijven met personeel. Veel zelfstandigen zagen hun inkomsten de afgelopen weken drastisch dalen.

In Apeldoorn de meeste aanvragen

De gemeente Apeldoorn spant de kroon. Daar klopten afgelopen weken ruim 2600 zelfstandigen aan om financiële steun. ,,Dat heeft onder meer te maken met het feit dat ondernemers al snel bij ons terecht konden”, laat woordvoerder Roel van Vemde weten.

Normaal gesproken komen bij die gemeente zo’n vijftig aanvragen per jaar binnen voor financiële steun. ,,Dit is van een compleet andere orde”, reageert Van Vemde. ,,Op die afdeling werken vijf fte’s voor dit soort processen, maar dat is inmiddels opgeschaald naar het vijfvoudige. Wel zien we dat het aantal aanvragen de laatste dagen wat stabiliseert.”

Bijstand ook flink gestegen in Deventer

Ook bij de gemeente Deventer kwamen veel aanvragen binnen (1100). ,,Normaal gesproken zouden we extra mensen inzetten die zich bezighouden met bijstandsuitkeringen”, reageert woordvoerder Maarten Jan Stuurman. ,,Maar dat kan niet omdat het aantal aanvragen voor een bijstandsuitkering is verdubbeld. We vragen daarom aan ondernemers: bel niet voor vragen, want dat houdt alleen maar op.

Klik op de gemeente om het aantal TOZO aanvragen te zien:

Overzicht aanvragen TOZO
Regio FactorWerk

Gemeente Zeewolde 420
Gemeente Putten 150
Gemeente Ermelo 408
Gemeente Harderwijk 725
Gemeente Nunspeet 200
Gemeente Elburg 218
Gemeente Epe 191
Gemeente Apeldoorn. 2664
Gemeente Olst-Wijhe 200
Gemeente Heerde 88
Gemeente Deventer 1100
Gemeente Brummen 250
Gemeente Voorst 279
Gemeente Zutphen 485

 

04-05-20 Bron: de Stentor