Staatssecretaris Tamara van Ark neemt magazine Qracht 500 in ontvangst

 

Geheel gewijd aan psychische  kwetsbaarheid en werk, is door journalist/tekstschrijver Annemiek Onstenk onlangs het magazine Qracht 500 uitgebracht.  Qracht 500 bevat  honderd portretten van mensen met psychische problemen. Veel van hen willen werken. 
Openheid over kwetsbaarheid in werksituaties is in de persoonlijke verhalen een terugkerend thema. Een ander onderwerp is wat er wenselijk/mogelijk is om de afstand tussen psychische kwetsbaarheid en werk, tussen zorg en arbeid te overbruggen. Werkgevers, jobcoaches, wetenschappers en ervaringsdeskundigen denken daar in Qracht 500 over mee.
Op 14 februari j.l. is het magazine door Marvin Scheffer en Marieke van Eijkelen – ook zij vertellen in Qracht 500 hun verhaal – aan staatssecretaris Tamara van Ark aangeboden.

In het magazine wordt een ommezwaai gesignaleerd. “Tot voor kort plaatsten sociale diensten en andere uitkeringsinstanties uitkeringsontvangers met psychische problemen meestal automatisch in de bak ‘onbemiddelbaar’. Werkgevers waren terughoudend of ronduit negatief en psychiaters adviseerden hun cliënten níet aan het arbeidsproces deel te nemen.” Maar, aldus Qracht, we zien verandering.  Werkgevers, bijvoorbeeld, presenteren zich met inspanningen om extra werkplekken te creëren, zoals De Normaalste Zaak.

Centrale vraag in Qracht 500 is: “Wat vinden mensen met ernstige psychische aandoeningen hier echter zelf van?  Eerst zouden ze niet kunnen werken of mochten ze niet en nu moeten ze aan het werk. Wat zijn hun ervaringen met werk en ziekte, werkloosheid, bazen en collega’s?”

Staatssecretaris Van Ark was over het magazine erg positief. De persoonlijke verhalen maakten indruk. De ommezwaai in het denken over de werkmogelijkheden van mensen met een psychische aandoening is voor de staatssecretaris van groot belang. Van die ommezwaai een constructieve beweging maken, is nu de uitdaging. Goede (regionale) samenwerking tussen de GGZ, gemeenten en UWV, en werkgevers is daarbij onmisbaar. Zij wees erop dat zij samen met haar collega van VWS, Paul Blokhuis, op 24 mei in Den Bosch een congres opent dat die samenwerking moet dienen, en nodigde de aanwezigen uit er die dag bij te zijn.

In 2012, met een knipoog naar de Quote 500, werd eenmalig een magazine uitgebracht over armoede in Nederland. Nu is er dus, weer eenmalig, een nieuw Qracht 500 -magazine.

Bron: Samenvoordeklant

 

Arnold en Daniël
Autoschade Hagen, Apeldoorn
Cor en Chantal
Cor Rijken Verpakkingen, Apeldoorn
Gerard en Anna
Exegi, Apeldoorn
Aisha & Carin
Vlindar, ’t Harde
Tjeerd & Pepijn
Crêpes & Smoothies, Deventer
Marieke & Siem
Bakkerij Nollen, Lochem
Peter & Mart
Haafkes Veldwachter, Deventer
Ryan & Mark
ACM Fleetforce, Putten
Klaasje & Jan
Auping, Deventer
Peter & Iwan
Burton Car Company, Zutphen
Maxim & Sander
van Celectric, Harderwijk

Neem via deze interactieve kaart contact op met de voor u dichtstbijzijnde accountmanager.Kaart zeewolde putten ermelo harderwijk nunspeet elburg apeldoorn epe olst-wijhe voorst deventer lochem zutphen brummen