Regionale vacaturekrimp minder sterk dan landelijk

Eind mei verstrekte UWV 10.272 WW-uitkeringen in de Stedendriehoek en Noordwest Veluwe. Ten opzichte van de vorige maand is dat 1,9% meer, dat is iets minder dan de landelijke toename van 3,1 %. In de voorgaande jaren daalde de WW juist in deze periode. Er zijn hierbij grote verschillen tussen de sectoren. In de sectoren industrie, bouw, onderwijs en landbouw daalden de uitkeringen. Bij de sectoren die stijgen valt vooral de horeca op, en dan specifiek jonger personeel. Aan deze groep werden in twee maanden tijd ruim twee keer zoveel uitkeringen verstrekt.

Vacaturegroei

Naast de WW cijfers wordt er ook gekeken naar het aantal vacatures in de regio.
De openstaande online vacatures daalden vooral direct na de coronamaatregelen sterk. In de Stedendriehoek en Noordwest Veluwe was de afname met 20% lager dan de landelijke 22%. De vacaturedaling geldt met name voor commerciële vacatures, zoals verkopers, assistent inkopers en adviseurs marketing. Ook horecaberoepen en diverse administratieve functies nemen af.
Er is de laatste weken juist vacaturegroei voor o.a. docenten exacte vakken en talen (voor het nieuwe schooljaar), uitvoerders weg- en waterbouw, timmerlieden, monteurs en hoveniers.

Hier vindt u de regionale maandcijfers arbeidsmarktinformatie Stedendriehoek en Noordwest Veluwe:

> Regionale maandcijfers Stedendriehoek en Noordwest Veluwe

In deze UWV rapportage leest u meer informatie over de huidige arbeidsmarkt:
> Nieuwsflits arbeidsmarkt Overijssel en Gelderland Noord, mei 2020

Klant in thuissituatie