Volop kansen in de bouw

De komende jaren blijft de werkgelegenheid in de bouwsector groeien. Door de gunstige economie worden er meer woningen gebouwd. Bouwbedrijven hebben hierdoor volop werk. Tegelijk zorgt dit ook voor toename van personeelstekorten. Tijdens de economische crisis is de instroom van jongeren vanuit het beroepsonderwijs sterk gedaald en hebben veel ervaren krachten de bouwsector verlaten. Dit zal naar verwachting nog enkele jaren een knelpunt blijven.

Verduurzaming

Ook door het toepassen van energiezuinige technieken groeit de werkgelegenheid in de bouw. Denk hierbij aan het isoleren van panden, het plaatsen van warmtepompen en zonnepanelen, het gasloos maken van gebouwen en het aanleggen van windparken.

Veel mogelijkheden voor technische vakmensen

Dit jaar en volgend jaar neemt het aantal bouwvacatures naar verwachting toe tot 48.000. Vooral vakmensen zijn gewild, bijvoorbeeld rioleringsmedewerkers, stratenmakers, metselaars, schilders, stukadoors en dakdekkers. Daarnaast is er veel vraag naar middenkader en hoger personeel, zoals uitvoerders, werkvoorbereiders, calculators en constructeurs.

WW’ers snel aan het werk

Door de aantrekkende economie blijft het aantal WW-uitkeringen voor werkzoekenden in de bouw sterk dalen. In 2017 hebben 31.800 werknemers vanuit een bouw- of installatieberoep een WW-uitkering aangevraagd. Dat zijn er een stuk minder dan in 2013. Toen waren er nog 85.200 uitkeringsaanvragen. Van het bouwpersoneel in de WW is ruim 6 op de 10 binnen een half jaar weer aan het werk. Dit is veel in vergelijking met het gemiddelde (4 op de 10).

Kansen voor werkzoekenden met interesse in de bouw

UWV werkt samen met partners aan opleidings- en omscholingstrajecten die ook voor werkzoekenden zonder concrete ervaring in de bouw interessant zijn. Bij deze trajecten is het vooral belangrijk dat kandidaten affiniteit met de bouw hebben. Bij uitvoerende bouwfuncties is het daarnaast van belang dat kandidaten lichamelijk gezond zijn en graag buiten willen werken op verschillende locaties. Er zijn projecten voor verschillende beroepen, zoals schilders, asbestverwijderaars en bouwplaatspersoneel.

Werkzoekenden met interesse in één van deze omscholingstrajecten kunnen zich aanmelden via: kansenindetechniek@uwv.nl.

Lees de factsheet over de bouw van 23 mei 2018 (pdf, 451 kB).

Er is werk genoeg in de bouw. Het aantal banen blijft naar verwachting stijgen, het aantal WW-uitkeringen van mensen die in de bouw werkten, is gedaald en er is vooral werk als metselaar en elektricien.
bron: Werk.nl
Arnold en Daniël
Autoschade Hagen, Apeldoorn
Cor en Chantal
Cor Rijken Verpakkingen, Apeldoorn
Gerard en Anna
Exegi, Apeldoorn
Aisha & Carin
Vlindar, ’t Harde
Tjeerd & Pepijn
Crêpes & Smoothies, Deventer
Marieke & Siem
Bakkerij Nollen, Lochem
Peter & Mart
Haafkes Veldwachter, Deventer
Ryan & Mark
ACM Fleetforce, Putten
Klaasje & Jan
Auping, Deventer
Peter & Iwan
Burton Car Company, Zutphen
Maxim & Sander
van Celectric, Harderwijk

Neem via deze interactieve kaart contact op met de voor u dichtstbijzijnde accountmanager.Kaart zeewolde putten ermelo harderwijk nunspeet elburg apeldoorn epe olst-wijhe voorst deventer lochem zutphen brummen