Warm onthaal van FactorWerk bij Cambio in Deventer

Op 9 maart heette Deventer Wethouder Jan Jaap Kolkman bestuurders, werkgevers en onderwijsinstellingen van harte welkom tijdens de conferentie die jaarlijks georganiseerd wordt door FactorWerk; de arbeidsmarktregio Stedendriehoek en Noord-Veluwe.

Nu twee jaar actief

Hans van Uden, secretaris van FactorWerk, presenteerde wat de netwerkorganisatie, nu twee jaar actief, heeft bereikt. Ook gaf hij aan op welke gebieden er een intensivering nodig is in de samenwerking tussen overheid, onderwijs en ondernemers om meer banen te realiseren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Als laatste ging hij in op de profilering van FactorWerk, “We staan voor een complexe opgave en we hebben werkgevers hard nodig om drempels te slechten voor bedrijven en instellingen om daadwerkelijk met mensen met ándere kwaliteiten in zee te gaan.”

Hierna was het woord aan Hans Spigt, aanjager van de baanafspraak in de overheidssector. Op bevlogen wijze deed Spigt verslag van zijn ervaringen opgedaan tijdens zijn rondreis door het land de afgelopen twee jaren. Zijn vraag én missie: ‘Hoe gaan we naar een inclusieve arbeidsmarkt?’ want – ook als is het nu 2017 – we hebben nog steeds de opgave om 100.000 banen te creëren

Andere oplossingen

Spigt gaf aan dat we toe moeten naar ándere oplossingen. Denk aan aanpassingen in Cao’s en andere dienstverlening richting werkgevers; meer oplossingen in de vorm van HRM-advies. Ook vraagt het om anders denken; vooral de suggestie voor werkgeverscoöperaties in diverse branches kreeg veel bijval uit de zaal. “Zoek naar gemeenschappelijke belangen en bedenk samen oplossingen”, aldus Spigt. Tot slot haalde hij aan dat de sectorkennis in de werkgeversdienstverlening omhoog moet.

Wethouders Kruithof (Apeldoorn) en De Jong (Zutphen) gaven hierop aan dat er wel een reële verhouding moet komen tussen de ambities en de (financiële) middelen die hiervoor landelijk en regionaal ter beschikking staan. Hierbij werd ook verteld dat er landelijk maatregelen zijn in de vorm van macrobudgetten om de arbeidsmarktregio’s financieel te versterken.

Workshops

De deelnemers mochten kiezen uit twee van de drie volgende workshops:

  1. ‘Welk voordeel heeft de werkgever van de aansluiting onderwijs bij FactorWerk’, gegeven door Noël Relker (Aventus) en Haske van Aken (manager Leren en Werken).
  2. ‘Werkgeversdienstverlening in de Noord-Veluwe, gegeven door Art Kleijer, (wethouder in Putten)
  3. ‘Duurzaam produceren bij Cambio’, rondleiding door Marcel Ellen.

Tijdens de terugkoppeling uit de workshops roemde dagvoorzitter Susanne van der Putt de suggestie ‘betere bekendmaking van BBL-trajecten’ voor een betere aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt. Belangrijk hierbij is dat leerlingen zelf de weg weten te vinden naar zo’n combinatie van werken en leren. Ook zou meer samenwerking tussen PRO-VSO scholen en FactorWerk gewenst zijn. Als voorzitter van FactorWerk noemde Johan Kruithof het idee van Hans Spigt voor werkgeverscoöperatie een geweldig idee. Kruithof: “Laten we samen een grote collectie duurzame arrangementen van de grond tillen, zodat we echt zorgen voor meer mensen aan het werk!”

De conferentie werd afgesloten met woorden van dank aan Hans Spigt, Noël Relker, Art Kleijer Marcel Ellen en dagvoorzitter Susanne van der Putt, én natuurlijk voor de hartelijke ontvangst bij Cambio in Deventer.

V.l.n.r. Hans Spigt, Jan Jaap Kolkman en Johan Kruithof bij Cambio in Deventer, samen sterk voor FactorWerk.

Arnold en Daniël
Autoschade Hagen, Apeldoorn
Cor en Chantal
Cor Rijken Verpakkingen, Apeldoorn
Gerard en Anna
Exegi, Apeldoorn
Aisha & Carin
Vlindar, ’t Harde
Tjeerd & Pepijn
Crêpes & Smoothies, Deventer
Marieke & Siem
Bakkerij Nollen, Lochem
Peter & Mart
Haafkes Veldwachter, Deventer
Ryan & Mark
ACM Fleetforce, Putten
Klaasje & Jan
Auping, Deventer
Peter & Iwan
Burton Car Company, Zutphen
Maxim & Sander
van Celectric, Harderwijk

Neem via deze interactieve kaart contact op met de voor u dichtstbijzijnde accountmanager.Kaart zeewolde putten ermelo harderwijk nunspeet elburg apeldoorn epe olst-wijhe voorst deventer lochem zutphen brummen